Beschermvrouwe

Een pleitdispuut dat de naam van D.J. Veegens draagt, heeft iets in zijn mars. Want het was Veegens, een succesvol Haagse advocaat, die in zijn “Wenken voor het Pleidooi” uiteenzette hoe een juridisch pleidooi moet worden gehouden. Hij kon het weten, want hij was in de vorige eeuw succesvol Haags advocaat en voorzitter van (de voorloper van) de Nederlandse Orde van Advocaten. In zijn tijd stelde hij al vast dat een goed pleidooi in wezen slechts bestaat uit het op natuurlijke toon een helder en evenwichtig betoog voordragen. Daar zijn inmiddels enige (audiovisuele) vaardigheden bij gekomen, maar het is wel in de kern waar het om gaat: helder, evenwichtig en niet-gekunsteld mondeling een standpunt onderbouwen. En hoewel sommigen van nature makkelijker kunnen praten dan anderen, gaat het bij een pleidooi om veel meer dan het eenvoudig uit je woorden komen.

Als oud-advocaat – ik was bijna tien jaar advocaat bij een groot advocatenkantoor op de Amsterdamse Zuid-As – weet ik uit ervaring dat het voor iedereen een hele kunst is om een pleidooi op te bouwen en te houden. Daar moet je over nadenken, je moet tevoren een argumentatiestructuur bedenken, de feiten die naar voren komen filteren en op een zo gunstig mogelijke wijze presenteren, en dat ter plekke mondeling kunnen overbrengen. Het is mijn overtuiging dat iedereen – natuurlijk spreker of niet – dat moet en ook kan leren. En niet alleen als de toekomst in een Toga-beroep ligt. Een jurist, waar hij of zij ook terecht komt, moet in woord en geschrift zijn of haar standpunten helder kunnen onderbouwen en mondelinge overtuigingskracht hebben. De pleit-trainingen die D.J. Veegens aanbiedt, zijn dan ook voor elke juridische student van nut, of u nou advocaat wil worden of niet. Want taal, in woord en geschrift, is het wapen van elke jurist.

Ik ben dan ook heel blij dat ik beschermvrouwe mag zijn van het pleitdispuut D.J. Veegens, en dat het dispuut elk jaar zo’n mooi programma biedt, zodat elke student zich verder kan bekwamen in de edele kunst van het pleiten. Ik wens u heel veel plezier bij de vele activiteiten die op het programma staan.

Prof. mr. H.N. (Harriët) Schelhaas

Prof. Schelhaas promoveerde aan de Universiteit Utrecht op een contractenrechtelijk onderwerp en was daarna bijna 10 jaar advocaat op de afdeling Litigation bij Stibbe Advocaten. In 2015 stapte zij over naar de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar zij hoogleraar privaatrecht is.

Sluit Menu